Het Water Concerto van Tan Dun

Dag
zaterdag 15.02.2020 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
De Moldau (uit: Mijn vaderland)
Water Concerto
Toward the Sea II
Four sea interludes, opus 33a
Price range
Vanaf €12

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Water is essentieel en beweegt sinds jaar en dag zowel wetenschappers, filosofen als artiesten tot onderzoek, theorieën en kunst. Bedřich Smetana is niet de eerste, maar waarschijnlijk wel de bekendste componist die zijn muziek liet kabbelen als een rivier: zijn symfonisch gedicht over de Moldau, de langste rivier van Tsjechië, is nog steeds met recht zijn populairste werk. Benjamin Britten richtte zich tot de zee en verklankte ze sprekend in vier gedaantes tijdens zijn orkestrale Four Sea Interludes uit de opera Peter Grimes. Meer recent is het milieuactivistische Toward the Sea voor altfluit, harp en strijkorkest: de Japanse componist Toru Takemitsu steunde hiermee de strijd tegen walvisvangst. Dirigent-componist Tan Dun gaat een stap verder en maakt van water een muziekinstrument in zijn Water Concerto. De titel mag letterlijk genomen worden: de solopercussionist ruilt de slagvellen in voor wateroppervlakken tijdens dit bijzondere spektakel, gedirigeerd door de componist zelf.

Met inleiding bij het concert om 19:15

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door

 

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Casa Kafka Pictures Tax Shelter Empowered by Belfius.

 

Bio's

Tan Dun

Functie
Gastdirigent

Tan Dun werd geboren in 1957 in een dorp in Changsha in de Chinese provincie Hunan. Als kind was hij gefascineerd door de rituelen en ceremonies van de sjamaan van het dorp, die meestal op muziek werden gezet met natuurlijke objecten zoals rotsen en water. Door de verboden die tijdens de Culturele Revolutie werden uitgevaardigd, werd hij ontmoedigd om muziek te maken en werd hij als rijstplanter naar de Huangjin commune gestuurd. Hij sloot zich aan bij een ensemble van andere commune bewoners en leerde traditionele Chinese snaarinstrumenten bespelen. Na een veerbootongeluk waarbij verschillende leden van een operagezelschap van Peking om het leven kwamen, werd Tan Dun ingeschakeld als violist en arrangeur. Dit eerste succes leverde hem een plaats in het orkest op en van daaruit ging hij in 1977 studeren aan het Centraal Conservatorium voor Muziek in Beijing. Tijdens zijn verblijf aan het Conservatorium kwam Tan Dun in contact met componisten als Toru Takemitsu, George Crumb, Alexander Goehr, Hans Werner Henze, Isang Yun en Chou Wen-Chung, die allen zijn gevoel voor muzikale stijl beïnvloedden.

Lees verder

Charlène Deschamps

Instrument
fluit

Charlène Deschamps studeerde aan het Conservatoire National Supérieur de Lyon en behaalde haar diploma met onderscheiding in de klas van Philippe Bernold. Ze werd de Aïda-beurs toegekend en musiceerde met orkesten als het Orchestre National du Capitole de Toulouse, het Orchestre National de Lyon en dat van de Opéra de Lyon. In 2011 werd ze aangesteld als tweede fluit van het Antwerp Symphony Orchestra. Charlène is gepassioneerd door kamermuziek en maakt deel uit van het vocaal-instrumentaal ensemble Ganymed en van het ensemble O2.

Lees verder
Samia Bousbaine

Samia Bousbaïne

Instrument
harp

Samia Bousbaïne studeerde harp aan het conservatorium van Brussel bij Susanna Mildonian en behaalde haar Masterdiploma en Masterdiploma Kamermuziek met grootste onderscheiding. Samia treedt regelmatig op met orkesten als het Antwerp Symphony Orchestra, l’Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, het Orkest van de Koninklijke Muntschouwburg en l’Orchestre Philharmonique de Luxembourg. Samen met Olsi Leka (solo-cello Nationaal Orkest van België) vormt ze het Duo Eden.

Lees verder

Beibei Wang

Instrument
percussie

Beibei Wang is een internationale solist met zowel een Chinese als Britse achtergrond in het muziekonderwijs en heeft een dubbele masterdiploma behaald aan respectievelijk het Central Conservatory of Music en Royal Academy of Music.

Lees verder