Missie en visie

Antwerp Symphony Orchestra is een professionele kunstinstelling die een zo breed mogelijk publiek ontroert en inspireert door (concert-)belevingen van het hoogste niveau:

  • het eigen orkest is hét symfonisch orkest van Vlaanderen en België, en voert concerten uit in zijn thuisbasis de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen, en op prestigieuze podia in binnen- en buitenland;
  • complementair hieraan staat Antwerp Symphony in voor het gehele klassieke concertprogramma in de Koningin Elisabethzaal.

Het Antwerp Symphony Orchestra is een ondernemende instelling die zelf concerten en maatschappelijk relevante klassieke muziekprojecten produceert en deze producties landelijk en internationaal verkoopt. Antwerp Symphony onderhoudt duurzame en constructieve relaties met partners, overheden, de bedrijfswereld en de brede maatschappelijke omgeving.

Als erkende Vlaamse Kunstinstelling bespeelt het Antwerp Symphony Orchestra de belangrijkste podia van Vlaanderen, en zijn wij ook een Vlaams cultureel ambassadeur in het buitenland. In België spelen we een vooraanstaande rol.

Het gevarieerde programma strekt zich uit van de barokmuziek en de romantiek tot het hedendaagse repertoire, met bijzondere aandacht voor Vlaams muzikaal erfgoed, innovatieve projecten en educatie. We werken daarvoor met artiesten van wereldfaam

Het Antwerp Symphony Orchestra heeft een sterke lokale verankering in zijn thuisbasis Antwerpen, ook dankzij een maatschappelijk-educatieve werking voor zeer diverse doelgroepen. 

Als behoeder van het klassieke repertoire in de Koningin Elisabethzaal organiseert en presenteert het Antwerp Symphony Orchestra, naast de eigen projecten, klassieke muziekproducties uit binnen- en buitenland in de Koningin Elisabethzaal. Al deze concerten worden gebundeld onder het keurmerk "Elisabeth Klassiek”.

Antwerp Symphony & Julie Rommelaere

Visie

In de omringende landen is er minstens één iconisch orkest dat zijn thuisbasis heeft in een iconische concertzaal. Dat orkest dient nationaal zowel als baken voor de concertganger op zoek naar kwaliteit van wereldniveau, alsook als concrete aspiratie voor lokale studenten en professionele musici die zich op het hoogste kwaliteitsniveau willen bekwamen.

Het Antwerp Symphony Orchestra heeft, dankzij de nieuwe Koningin Elisabethzaal en zijn doorgedreven kwaliteitsfocus, alle troeven in handen om deze positie op te nemen in eigen land.

De nieuwe “gouden” Koningin Elisabethzaal heeft zich op luttele jaren ontpopt als de beste klassieke concertzaal van het land, zowel door de unieke, heldere akoestiek als door de kwaliteit van de luisterervaring. Steeds meer buitenlandse toporkesten, -dirigenten en -solisten kennen deze zaal en willen er graag spelen. De duidelijke band tussen het Antwerp Symphony Orchestra en de Koningin Elisabethzaal zorgt ervoor dat de naamsbekendheid van Antwerp Symphony internationaal steeds groeit, wat nu al resulteert in een grotere naamsbekendheid van het orkest in het internationale concertcircuit.

Het klassieke concertpubliek in de Elisabethzaal stijgt jaar na jaar, en komt van steeds verder naarmate de naamsbekendheid van deze zaal toeneemt. Ook Franstalige landgenoten, alsook de cultuurtoeristen op bezoek in Vlaanderen ontdekken steeds vaker deze concertzaal, die op deze manier ook een toerisme-driver kan worden zoals het Concertgebouw Amsterdam dat is in Nederland en het Festspielhaus Salzburg dat is in Oostenrijk.

Doordat het Antwerp Symphony Orchestra zijn vaste residentie heeft in de Koningin Elisabethzaal, kan het zijn eigen karakteristieke warme klank en stijlflexibiliteit steeds verder ontwikkelen en verfijnen. De “grote sprong voorwaarts” op kwaliteitsvlak draagt bij tot een sterke eigen identiteit, die nationaal en internationaal weerklank vindt.

Daardoor is elke dirigent en solist van wereldniveau bereid om met Antwerp Symphony te werken, zodat de concertganger in Vlaanderen nu de kans krijgt om deze wereldsterren in eigen land aan het werk te zien, mét het eigen Vlaamse toporkest. Dankzij de Antwerp Symphony Orchestra Academy, de preprofessionele orkestacademie, krijgen ook jonge musici de kans om met deze wereldsterren te werken.

Als behoeder van het klassieke concertaanbod is Antwerp Symphony de drijvende kracht achter een kwaliteitsvolle klassieke programmatie in de Koningin Elisabethzaal, onder het keurmerk "Elisabeth Klassiek". Net zoals in de succesvolle voorbeelden uit het buitenland, draagt het residentieorkest Antwerp Symphony de verantwoordelijkheid voor de succesvolle, kwalitatieve uitstraling van de Koningin Elisabethzaal als klassieke concertzaal van internationaal niveau en voor concertervaringen van internationaal niveau (dit staat los van de positionering van het Elisabeth Center als congrescentrum of concertzaal voor lichte muziek, wat door de KMDA gebeurt). Antwerp Symphony staat daarbij ook in voor de volledige publiekservaring, inclusief publiekswerving en ticketverkoop, publieksonthaal bij concerten en publiekswerking rondom de concertervaring.

De ervaring die het Antwerp Symphony Orchestra doorlopend verder opbouwt in de eigen residentie, zowel op praktisch, akoestisch als logistiek vlak, wordt ter beschikking gesteld van de bezoekende internationale toporkesten die te gast zijn in de jaarlijkse concertprogrammatie. Deze programmatie wordt georganiseerd door Antwerp Symphony ten behoeve van een coherent en complementair concertaanbod, in samenwerking met Cofena.

Kernwaarden

1. Kwaliteit en voortdurend verbeteren

Kwaliteit staat centraal in de organisatie. Iedereen streeft voortdurend naar verbetering.

2. Samenwerking

Intern zijn we op de hoogte van elkaars verantwoordelijkheden en werken we waar nodig afdelingsoverschrijdend om onze doelstellingen te verwezenlijken. Extern werken we als voortrekker samen met diverse culturele organisaties en met partners die onze missie kracht kunnen bijzetten.

3. Verbondenheid (intern & extern)

We voelen ons intern verbonden met elkaar onze gedeelde missie. Extern zorgen we voor verbinding door middel van ontroerende en inspirerende belevingen die we aanbieden aan een zo breed mogelijk publiek.

4. Wendbaarheid

Binnen een snel veranderende maatschappelijke context stellen we ons wendbaar op. Iedere medewerker is flexibel en streeft ernaar onze innovatieve doelstellingen te verwezenlijken. Binnen een collegiale en lerende bedrijfscultuur durven we risico’s te nemen.