Jaarverslag 2023: Presentatie

Het Antwerp Symphony Orchestra is een ondernemende instelling die zelf concerten en maatschappelijk relevante klassiekemuziekprojecten produceert en deze zowel nationaal als internationaal verkoopt. Het orkest onderhoudt duurzame en constructieve relaties met partners, overheden, de bedrijfswereld en de brede maatschappelijke omgeving.

Concerten in eigen beheer

In 2023 produceerde het Antwerp Symphony Orchestra 60 concerten in eigen beheer, waarbij het orkest zowel de promotie als de ticketverkoop op zich nam. Als onderdeel van zijn residentie in de Koningin Elisabethzaal introduceerde het orkest enkele nieuwe formats, zoals Dubbelspel, Spotlicht en de Doe Maar Mee Matinee.

Publieksonthaal

Het Antwerp Symphony Orchestra verzorgt in eigen beheer de volledige ervaring voor het publiek tijdens zijn concerten in de Koningin Elisabethzaal en kan daarbij rekenen op een uitgebreid team van hosts. Dit zorgt voor een naadloze integratie tussen verschillende publieksfuncties tijdens een concertavond, waaronder de verkoop van programmaboekjes en de begeleiding van publieksstromen naar inleidingen en meet-and-greets.

Groepen

Het Antwerp Symphony Orchestra hecht bijzondere waarde aan verenigingen, die een essentieel onderdeel vormen van het maatschappelijke landschap in Vlaanderen. In samenwerking met lokale toeristische partners worden speciale en op maat gemaakte groepsdeals ontwikkeld om deze verenigingen te verwelkomen.

Ook dankzij onze academische en culturele partners en onze alliantiepartners bereiken wij een significant aantal concertgangers; voor velen van hen is het het eerste bezoek
aan een klassieke concertzaal. Voor bedrijven gevestigd rondom de Koningin Elisabethzaal, zoals Nokia en DPG Media, hebben we burenpartnerschappen uitgewerkt, waardoor medewerkers tegen voordelige tarieven geselecteerde concerten kunnen bijwonen.

Behoeder van het klassieke repertoire in de Koningin Elisabethzaal

Elisabeth Klassiek

Antwerp Symphony Orchestra is niet enkel het residentieorkest van de Koningin Elisabethzaal, maar ook de behoeder van het klassieke repertoire in de Gouden zaal. ‘Elisabeth Klassiek’ is het keurmerk dat verleend wordt door het Antwerp Symphony Orchestra, aan kwalitatief hoogstaande klassieke concerten.

Meer over Elisabeth Klassiek

 

Laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd

Als één van de drie Belgische muziekinstellingen die gelinkt zijn een de naam van Koningin Elisabeth, geeft het Antwerp Symphony Orchestra als residentieorkest van de Koningin Elisabethzaal graag de kans aan laureaten en winnaars van de Koningin Elisabethwedstrijd om te schitteren op het podium van de Gouden zaal, samen met een orkest van topniveau. Zo was pianist Lukáš Vondráček in januari 2023 de centrale gast van de Elisabeth-week, en schitterde Sergej Katsjatrian in maart voor het orkest met Bruchs Vioolconcerto.

Internationale gastorkesten

Ook in 2023 ontving het Antwerp Symphony Orchestra, in samenwerking met De Singel en Cofena, internationale orkesten van wereldfaam in zijn residentie. Met deze werking breidt het orkest het internationale symfonische aanbod in Antwerpen uit met een selectie van topconcerten die complementair zijn aan het eigen programma, en verstevigt het zijn eigen positie in de internationale context.

Deze concerten dragen eveneens bij aan de uitstraling van de Koningin Elisabethzaal en vergroten de zichtbaarheid van Antwerpen als muziekstad in het internationale muzikale circuit. In 2023 mochten we het Gewandhausorchester Leipzig, het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Orchestre de la Suisse Romande, het Royal Philharmonic Orchestra en de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen verwelkomen.

2023 was tevens het jaar waarin het Antwerp Symphony Orchestra de samenwerking met Cofena opstartte. Voortaan organiseren beide instellingen samen reeksen concerten van internationale toporkesten in de Gouden Zaal. Zo zetten we de Antwerpse Koningin Elisabethzaal nog meer op de kaart als klassieke concertzaal van wereldniveau.

Fondsenwerving en partners

Met de bedrijvenwerking van het Antwerp Symphony Orchestra wordt het bedrijfsleven rechtstreeks aangesproken en betrokken. Daarnaast werd er ook ingezet op samenwerking met niet-artistieke partners. Al deze partners krijgen kansen om naar aanleiding van de aanwezigheid van het orkest in de Koningin Elisabethzaal een actieve rol als culturele partner op te nemen. 

In 2023 maakte het orkest voor het zesde jaar gebruik van de tax shelter en haalde het € 1.658.500,00 op.

Onze andere partners
  • Mediapartners
    Klara
    De Standaard
    De Zondag

Logistieke partners
De Lijn

Preferred partners
Del Rey 
Piano’s Maene 
Plantrent
Pro Arte 
VidiSquare

  • Alliantiepartners
    Davidsfonds 
    VOKA Antwerpen-Waasland

 

Cultureel-academische partners
UAntwerpen 
Antwerp Management School

Artistieke partners
Cofena
De Singel
Youth Orchestra Flanders

Instrumentenpatrimonium

Dankzij de extra steun van de Ondernemerskring en Mecenasgilde via giften en langdurige bruikleen werd in 2023 verdere aandacht besteed aan de ontwikkeling van de orkestorganisatie en het instrumentenpatrimonium.

In 2023 werd onder andere een cello van onschatbare waarde aangekocht. Het oog van onze cellist Olivier Robe viel op een uiterst zeldzame 17e-eeuwse Grancino-cello uit Milaan, vervaardigd in 1695. Voor het orkest financieel een onhaalbare kaart, maar gelukkig konden we rekenen op een privébelegger met een groot hart voor cultuur. Zij kocht het instrument voor ons aan en gaf het in langdurige bruikleen. Olivier speelt nu dus wekelijks met veel plezier op de Ferrari onder de cello’s. Ook kon dankzij giften een rietsnijmachine aangekocht worden, waarmee onze hoboisten voortaan rieten van de beste kwaliteit op maat kunnen snijden.