Jaarverslag 2023: Participatie

Naast zijn reguliere concerten bouwt het Antwerp Symphony Orchestra steeds verder aan een uitgebreid aanbod aan educatieve en sociale projecten, waarmee het orkest kinderen, jongeren en mensen met verschillende achtergronden doorheen de symfonische klankenwereld gidst.

Educatie, kennismaken

Het Antwerp Symphony Orchestra wil kinderen van jongs af aan laten genieten van klassieke muziek. Dankzij verschillende educatieve projecten maakten kinderen, jongeren en studenten in 2023 (in schoolverband) kennis met de wereld van het orkest.

De Muziekkoffer

Het Antwerp Symphony Orchestra nodigt kleuters uit om de orkestwereld te leren kennen. Met een koffer vol muziek worden ze doorheen alle instrumenten van het orkest geloodst. Daarna bezoeken de kinderen gedurende een kwartiertje de repetitie waarbij ze dicht bij de muzikanten zitten.

Schoolvoorstellingen met bijbehorende workshops in de klas

Tijdens de KIDconcerten brengt het Antwerp Symphony Orchestra symfonische muziek in combinatie met een boeiend verhaal, gebracht door getalenteerde acteurs: de ideale manier om kennis te maken met orkestmuziek. Bij elk KIDconcert worden ook aparte schoolvoorstellingen voor het lager onderwijs georganiseerd in Gent en Antwerpen. De scholen krijgen op voorhand educatief materiaal toegestuurd, waarin de leerlingen vertrouwd gemaakt worden met het reilen en zeilen van een professioneel orkest.

De Grote Ontmoeting

Leerlingen experimenteren tijdens een workshop dans en muziek op school met de bouwstenen van een groot symfonisch werk. Onder begeleiding van de ervaren docenten van de kunsteducatieve organisatie De Veerman maken ze op een speelse, interactieve en creatieve manier kennis met een pareltje uit het klassieke muziekrepertoire. Tijdens een repetitie in de Elisabethzaal horen de leerlingen het orkest aan het werk. Nadien ontmoeten ze tijdens een ‘speeddating’-sessie een aantal muzikanten en wordt er spelenderwijs een reflectiemoment over de concertbeleving ingelast.

De Muziekfabriek

Jongeren krijgen op een informele manier een blik achter de schermen van het orkest en al zijn facetten. Een muziekdocent neemt de klasgroep backstage mee en laat ze interactief kennismaken met de werking van een orkest, de techniek van muziekinstrumenten en de bouwstenen van het symfonische repertoire. Daarna sluipen de leerlingen mee de zaal in om een stukje van de repetitie bij te wonen en te ervaren hoe een symfonisch orkest écht werkt.

Backstage Buzz

Voor leerlingen die naar de reguliere concerten komen voorziet het orkest voorafgaand aan het concert een aangepaste inleiding in aanwezigheid van een muzikant, de dirigent of de solist.

Familieconcert

In 2023 presenteerden musici van het Antwerp Symphony Orchestra voor het eerst een familievoorstelling in het AMUZ. Concertmeester Lisanne Soeterbroek stelde die voorstelling, "De Vier Seizoenen", zelf samen, gericht op een publiek van alle leeftijden. In samenwerking met theatermaker Freek De Craecker creëerde ze een muzikale belevenis voor jong en oud. 

Drempels verlagen

Naast zijn reguliere concerten vervult het Antwerp Symphony Orchestra een ruime maatschappelijke opdracht. Diverse socio-culturele groepen maken kennis met klassieke muziek dankzij een uitgebreid aanbod aan drempelverlagende projecten in thuisbasis Antwerpen. 

opMaatorkest

In 2023 vierde het opMaatorkest zijn tienjarig bestaan. Elk jaar geeft opMaatorkest meer dan 350 kinderen uit Antwerpse lagere scholen, die zich hoofdzakelijk in sociaal achtergestelde en multiculturele buurten bevinden, de kans om in aanraking te komen met klassieke muziek, in groep een instrument te leren bespelen en hun talenten te ontwikkelen. 

Meer over het opMaatorkest

Re-Mix XXL

Re-Mix XXL is het jaarlijkse communityproject waarbij verschillende groepen zonder
en mét muzikale achtergrond onder leiding van Paul Griffiths klaargestoomd worden om het podium te delen in de Elisabethzaal. Elke editie focust op een bepaalde muzikale stijl of thema. Alle deelnemers ontwikkelen samen eenvoudig vocaal basismateriaal dat gebruikt wordt om bij alle organisaties en verenigingen minicomposities te maken en aan te leren. Op het concert komen alle groepen met hun eigen materiaal samen en bouwt Griffiths met deze inhoud een nieuwe compositie.

Meer over Re-Mix XXL


Antwerp Symphony Orchestra Mobiel

Met Antwerp Symphony Orchestra Mobiel richt het orkest zich tot een heel specifieke groep van de samenleving: mensen die fysiek verhinderd zijn om een regulier concert bij te wonen. Met een vijftal musici reisde het Antwerp Symphony Orchestra naar verschillende zorginstellingen, waar een licht toegankelijk en aangepast muziekprogramma werd gebracht. Met dit project laat het orkest mensen die zich niet naar een concertzaal kunnen begeven toch participeren aan het klassieke muziekleven. In 2023 ging ASO Mobiel op bezoek bij Hof Ter Schelde, Forenzisch Psychiatrisch Centrum, PZ Campus Amedeus Multiversum Mortsel en Dienstverleningscentrum Zevenbergen Ranst.

Meer over Antwerp Symphony Orchestra Mobiel


Welkomtickets & vrijkaarten

Het Antwerp Symphony Orchestra spitst zich sinds enkele jaren toe op de samenwerking met vaste partners zoals Stad Antwerpen, Atlas, Vrijuit, Sta-an, Recht-Op en ArmenTekort. Dit netwerk wordt ingezet om €4-kaarten te verdelen om ook de meest prestigieuze concerten toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Daarnaast genieten ook jongeren, studenten, personen met een beperking en andere doelgroepen kortingen, om de drempel naar klassieke concerten zo veel mogelijk te verlagen.