Het Griezelconcert: Griezelen zonder woorden

Op zondag 20 oktober brengt het Antwerp Symphony Orchestra het eerste KIDconcert van het seizoen. Het Griezelconcert, gecreëerd door theatermaker Dries De Win in samenwerking met Louise Buysschaert, belooft een geestige voorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar te worden. Symfonische muziek en woordeloos theater smelten samen op het podium van de Koningin Elisabethzaal.

“Ik hoop dat we de twee vormen, beeldend theater en muziek, heel mooi kunnen laten samensmelten,” begint Dries enthousiast. “De voorstelling wordt een volledige symbiose van beeld en geluid, zonder dat daar woorden aan te pas hoeven te komen. Dit is ongewoon voor de KIDconcerten, maar het biedt veel mogelijkheden. Taal mag geen barrière zijn; muziek en beeld spreken een universele taal die voor iedereen toegankelijk is.”

Het Griezelconcert is er niet alleen voor kinderen, maar biedt ook volwassenen een metaforische laag. Dries: “Voor kinderen is het een duister sprookje vol humor en fantasie. Maar voor volwassenen gaat het over loslaten en verandering. Het thema sluit perfect aan bij de tijd van het jaar en past goed bij mijn voorliefde voor donkere, intrigerende verhalen.”

"Als we kinderen op een gezonde manier willen leren omgaan met hun emoties is het belangrijk dat we ook durven laten zien dat verdriet, boosheid of angst oké is.”

Duisternis en zonneschijn

Dries is al lang gefascineerd door donkere verhalen en vond met theatermaker Louise Buysschaert daarin een gelijkgestemde ziel. Ze vinden het vanzelfsprekend om ook die stof te vertalen naar kindvriendelijke voorstellingen. Dries: “Ik hou van verhalen die balanceren tussen duisternis en geluk. Het is de onmiskenbare representatie van het leven. Zonder licht kan er geen schaduw zijn. Het ene heeft het andere nodig. Als we kinderen op een gezonde manier willen leren omgaan met hun emoties is het belangrijk dat we ook durven laten zien dat verdriet, boosheid of angst oké is. Dat het erbij hoort, gezond is en zelfs noodzakelijk.”

“En kinderen vinden dat eigenlijk ook wel spannend. Dat merk je aan het succes van Tim Burtons Wednesday bijvoorbeeld. Hij combineert humor met een spannend, donker randje, wat het ook voor kinderen boeiend maakt. We moeten kinderen niet onderschatten.” Het verhaal van Het Griezelconcert draait om een kind dat op een kerkhof wordt achtergelaten en wordt opgevoed door de bewoners van het kerkhof.

Onder hen is een levende dode met een hekel aan de raven. “Die figuur zorgt voor het kind alsof het het zijne is. Maar het kind begint te transformeren, krijgt vogelachtige trekken, wat leidt tot conflict en angst om het kind los te laten,” vertelt Dries. Inspiratie voor dit volledig nieuwe verhaal haalde Dries uit heel wat verschillende cultuurhistorische hoeken. “Er zitten wat verwijzingen in naar de literatuurgeschiedenis en mythologie zoals The Jungle Book en Icarus, naar de klassiekers uit de Duits-expressionistische film zoals Nosferatu en Das Cabinet des Dr. Caligari en beeldende kunsten zoals onder andere Käthe Kollwitz. Maar natuurlijk is het vooral de muziek die het verhaal mee gevoed heeft.”

Griezelen in beeld en muziek

Die muziekkeuze is zorgvuldig samengesteld om de griezelige en magische sfeer te versterken. “We gebruiken werken van onder meer Grieg, Saint-Saëns en Stravinski, waaronder een groot deel uit De Vuurvogel,” zegt Dries. “Die muziek roept krachtige beelden op en vertelt al een verhaal op zich. Het is muziek die geen woorden nodig heeft.”

Het orkest en de Koningin Elisabethzaal zijn essentiële onderdelen van de voorstelling. “De musici spelen de belangrijkste rol. Zij zijn de bewoners van het kerkhof, gedoemd om voor eeuwig muziek te blijven spelen. De Koningin Elisabethzaal is een fantastische zaal, een parel in Antwerpen. We kijken er ook echt naar uit om het onderste uit de kan te halen van de geweldige mogelijkheden die zo’n zaal biedt.”

Wat Dries hoopt mee te geven aan kinderen en volwassenen die de voorstelling bijwonen, is behalve veel genot vooral begeestering. “Ik hoop heel erg dat we kinderen op een toegankelijke manier kunnen laten proeven van klassieke muziek. Dat we een blik kunnen verruimen. Maar dat we ook kunnen bezielen om ooit zelf aan de slag te gaan met muziek. Of theater. Of techniek. Of film ...”

 

Interview door: Jo Wyers

Het Griezelconcert (6+)

Rolf Verbeek, Dries De Win, Louise Buysschaert

Antwerp Symphony Orchestra
Sat 19.10.24 - Sun 20.10.24

School performance: Het Griezelconcert

Rolf Verbeek, Dries De Win, Louise Buysschaert

Antwerp Symphony Orchestra
Thu 17.10.24